Retete de Primavara
	 
	MUCENICI MOLDOVENESTI
	 
	Pentru aluat:
	550g faina
	1 plic drojdie uscata
	125ml lapte caldut (pentru varianta de post inlocuiti laptele cu apa)
	125ml apa calduta
	150g zahar tos
	1 ou (pentru varianta de post excludeti oul din reteta)
	80g unt (pentru varianta de post inlocuiti untul cu ulei)
	1 lingurita rasa sare
	Pentru uns mucenicii inainte de a-i introduce la cuptor:
	50ml lapte
	1galbenus crud
	(pentru varianta de post ungeti mucenicii cu pensula inmuiata in putina apa in care ati dizolvat un pliculet de zahar vanilinat)
	Pentru sirop:
	300ml apa
	150g zahar tos
	1 plic zahar vanilinat
	1 esenta de rom
	Coaja rasa de la o lamiae
	Pentru uns deasupra:
	Miere
	Pentru presarat deasupra:
	Miez de nuca macinat
	Mod de preparare:
	Incepem prin a pregati compozitia pentru uns mucenicii inainte de ai pune in cuptor. Punem intr-un castronel un galbenus crud, adaugam 50ml lapte si amestecam pana la omogenizare.
	 
	Reteta mucenici macinici
	 
	Mucenicii sunt preparati diferit de la o zona a tarii la alta.
	 
	In Moldova, se face un aluat dospit (adica se lasa la crescut) din care se fac forme de 8, ca o spirala, se ung cu ou pe deasupra si se pun intr-o tava unsa cu unt, la cuptor. Dupa ce s-au rumenit se ung cu miere si se tavalesc prin zahar si nuca.
	 
	In Muntenia si Dobrogea, se face un aluat dar nedopsit, adica nu se lasa la crescut, tot in forme de 8 sau cerculete, dar micute. Se tavalesc prin faina si se pun in apa la fiert. Cand apa a dat in clocot si ei s-au fiert se adauga zahar, nuca pisata si dupa preferinte, scortisoara, nuca de cocos si putin rom.
	 
	Se spune ca trebuie sa se faca minim 40-44 de Macinici, in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.
	 
	Aluatul se face din aproximativ 1 kg de faina, 1 lingura de sare, 1/2 - 1 cub de drojdie, apa ca sa se omogenizeze aluatul si preferential se pun 2-3 oua, 1/2 l de lapte si 1/2 unt, ca la cozonac.
	 
	Se lasa la crescut daca vreti sa faceti tip moldovenesc, daca nu, ii puneti la fiert.
	 
	Pofta buna !
	 
	Salata de primavara clasica
	 
	 salata verde
	 somon afumat
 somon afumat
	 rosii
 rosii
	 castraveti
 castraveti
	 masline negre si masline verzi
 masline negre si masline verzi
	 rozmarin
 rozmarin
	 sare si piper
 sare si piper
	
	Singurul motiv pentru care nu sunt specificate si cantitatile ingredientelor este ca poti pune cat vrei si cat iti place! In acest caz totul depinde de gustul tau! In salata se poate pune si lamaie, dar e mai bine sa -l lasi pe cel cu care o savurezi sa isi adauge cat ii place. 
	Salata de primavara clasica cu de toate 
	 
	 2 rosii
 2 rosii
	 2 castraveti
 2 castraveti
	 2 ardei rosii
 2 ardei rosii
	 2 ardei verzi
 2 ardei verzi
	 un mar
 un mar
	 un morcov
 un morcov
	 nuci taiate marunt
 nuci taiate marunt
	 maioneza
 maioneza
	 marar
 marar
	 zeama de lamaie
 zeama de lamaie
	 sare si piper
 sare si piper
	Mod de preparare: Se taie cubulete rosiile, marul si morcovul. Si se taie rondele castravetii. Se pun toate ingredientele intr-un castron si se tin la rece pentru ca aromele sa se amestece. 
	 
	Salata cu piept de pui si fasole
	400 g piept de pui afumat
	 250 g fasole boabe fiarta
 250 g fasole boabe fiarta
	 250 g fasole pastai fiarta
 250 g fasole pastai fiarta
	 10 fire de ceapa verde
 10 fire de ceapa verde
	 400 g rosii
 400 g rosii
	 2 linguri de zeama de lamaie
 2 linguri de zeama de lamaie
	 2 linguri de zeama de grepfrut
 2 linguri de zeama de grepfrut
	 frunze de salata verde pentru ornament
 frunze de salata verde pentru ornament
	 jumatate de lingura de zahar
 jumatate de lingura de zahar
	 50 g alune
 50 g alune
	 sare si piper
 sare si piper
	
	Mod de preparare: Se taie cubulete pieptul de pui afumat si rosiile. Din ulei, zeama de lamaie si zeama de grepfrut se amesteca separat pentru a crea un sos. Toate ingredientele curatate, spalate si tocate se pun intr-un castron si se amesteca bine!